Vrijwilligerswerk in de Wisselaar (Breda) slaan aan
Origineel artikel trouw | Barend Mensen | 14-4-1976
De Burenhulp Wisselaar heeft wat minder aanvragen te verwerken gekregen dan in het voorgaande jaar. Dit wordt toegeschreven aan een verbeterd contact tussen de buurtbewoners, waardoor er meer spontaan hulp wordt geboden. De Burenhulp Wisselaar is een hulporganisatie in miniformaat. Met haar streven om in een stadswijk iets van het “goede nabuurschap” te brengen is zij echter een opmerkelijke verschijning.
Zij is een van de eerste reacties in Nederland op de veel gehoorde klacht dat de van zelfsprekendheid, waarmee op het platteland buren elkaar helpen om minder plezierige situaties te overbrug gen, onbekend is in de grote stadswijken.
In die opeenhopingen van mensen toont men doorgaans weinig interesse voor elkaar, kent en waardeert men elkaar daar door niet en weet men niets of nauwelijks iets van elkaars omstandigheden af. In een stad vol actieve mensen heerst soms een hulpbehoevendheid, die in een dorp niet voor mogelijk wordt gehouden. Maar in zo’n kleine sa menleving worden haperingen in iemands normale levenspatroon dan ook veel eerder opgemerkt en in een der gelijk geval komt de goede buur oruniddelijk in actie.
Bescheiden organisatie, veel ,,klanten”
De Wisselaar is een woonwijk in Breda-Noord. Een moderne wijk zoals er tegenwoordig dertien in een dozijn gaan. Een wijk als zovele ook, waar van de bewoners letterlijk en figuurlijk aan elkaar voorbij gaan. In die Wisselaar nu is uit een initiatief van de parochieraad een club van mensen ontstaan, die zich er voor inspant kleine en grotere noden te lenigen met als prijzen waardig nevendoel de mense lijke verhoudingen in de wijk te verbeteren.
Mevrouw J. Guerra, een van de dames bij wie in ontregelde omstandigheden verkeren de buurtbewoners hulp kunnen aanvragen, ziet door de “burenhulp” dat nevendeel aanwijsbaar gediend. In feite moeten de activiteiten van de vijfentwintig dames en heren die als vrijwilligers die hulp daadwerkelijk verlenen, als voorbeeld dienen.
“Wij hebben”, zegt zij, het idee dat ons werk inderdaad het gewenste effect heeft en dat dus de mensen zelf elkaar meer gaan helpen. Aannemende dat de behoefte aan hulp, zo als wij die verlenen, minstens dezelfde blijft concluderen wij dat uit het iets teruglopen van de aanvragen van vorig jaar ten opzichte van het gemiddelde aantal per Jaar sinds wij eind 1972 met dit werk begonnen.”
De Burenhulp Wisselaar is een bescheiden organisatie. Zij Wil dat ook blijven. De hulpverlening gaat niet over de grenzen van de wijk heen (mevrouw Guerra: .,dan zou het eind voor ons zoek zijn”) maar gaat ook niet verder dan het terrein, waarop buren elkaar van dienst kunnen zijn. Blijkt dat men op de drempel van de beroepsmatige hulpverlening komt te staan dan trekt men zich na zonodig de betrokkenen te hebben geadviseerd en eventueel te hebben bemiddeld terug.
Mevrouw Guerra: .,De hulpverlening is zeer gevarieerd. Zij kan bestaan uit het verzachten van huishoudelijk ongemak tengevolge van ziekte door bijvoorbeeld te koken of ander huishoudelijk werk te doen, het opvangen van kinderen en het doen van boodschappen. Er wordt ook op kinderen gepast, er wordt voor iemand, die dat nodig heeft, voor vervoer gezorgd, er wordt op ons eigen niveau bejaardenhulp geboden, er worden klusjes gedaan, er worden probleempjes opgelost, kortom, zo gek kun Je het niet noemen of het komt wel een keer aan bod.
Over klandizie hebben we niet te klagen, maar met de vijfentwintig vrijwiligers , die zich soms voor iets speciaals hebben opgegeven, kunnen we het werk wel aan. Er wordt altijd wel een oplossing gevonden, ook in gevallen van langere duur. Over gebrek aan medewerking hebben we niet te klagen. Met name de huisartsen staan sympathiek tegenover dit werk, waarvan geprofiteerd kan worden zonder dat men ergens lid van behoeft te worden. De hulpverlening is bovendien kosteloos. Dat kan doordat niemand er iets aan verdient en we ook als organisatie vrij wel geen kosten maken. Het is en het blijft: burenhulp!”
Navolging
Aanvragen van buiten de wijk vallen dus buiten de termen. Daar is het vrijwilligerskorps niet op berekend. Mevrouw Guerra is er daarom met het bestuur erg blij over dat haar eigen organisatie advies heeft kunnen geven aan bewoners van twee andere Bredase wijken, die soortgelijke burenhulp in het leven willen roepen. In de gemeente Prinsenbeek heeft men het voorbeeld van de Wisselaar ook al op effectieve wijze gevolgd.