De wijk Wisselaar is een typische wederopbouwwijk, waar het karakter bepaald wordt door het groen. De sloten zijn gecamoufleerd als vijvers, maar het is een polder. De naam Wisselaar is een hergebruik van een middeleeuwse streeknaam.
De Vuchtpolder maakte vroeger deel uit van de gemeente Teteringen. Voor 1795 behoorde Teteringen tot het rechtsgebied van de stad Breda. Tijdens de Franse Tijd werd het dorp een zelfstandige gemeente. De onafhankelijkheid van Teteringen werd uiteindelijk, na een langdurig proces, erkend in 1810. Aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd Hoge Vucht in verschillende fasen bij Breda gevoegd. De resterende delen van Teteringen, waaronder Lage Vucht, zijn in 1997 bij de gemeenten Breda gevoegd.

Collectie Breda Beeldcollectie Identificatienummer 19881511
Volks straatnamen
Volks straatnamen zijn belangrijk om ons te oriënteren. De straatnamen uit de Middeleeuwen ontstonden spontaan. Op de straatnaambordjes stonden de straatnamen niet vermeld. De straat kon meer dan één naam hebben, of hij kon langzaam van naam veranderen. In het buitengebied werden vaak gehuchten genoemd en geen wegen. Degene die de naam gebruikt is de toponymist. Veel van de oude toponiemen uit Teteringen zijn door Buiks verzameld. Een toponiem is de naam van een geografische eenheid, van akkers, gehuchten en straten. De straten werden meestal genoemd naar hun functie, de richting waarin ze liepen, oriëntatiepunten, streeknamen, en de kenmerken van de straat.
Officiële straatnamen
Wanneer straatnamen in combinatie met huisnummers werden gebruikt, moesten deze officieel worden vastgesteld en werden de namen op borden aangebracht. In 1795 werd in Breda het Franse systeem van wijken (A, B, C en D) met huisnummers, vaak gecombineerd met straatnamen, ingevoerd. De stad Breda had al in de 18e eeuw straatnaamborden.
Collectie Breda Beeldcollectie Identificatienummer 19881505
Het adressysteem voor straatnamen en huisnummers werd voor het eerst ingevoerd in 1897. De Hoge Vucht werd in de loop van enkele decennia gebouwd. Rond 1970 was de wijkontwikkeling voltooid. Uitvindingen, Belgische plaatsnamen, en Belgische en Nederlandse architecten waren enkele van de straatnamen die werden ingevuld. De namen van sommige oude dijken werden gebruikt voor nieuwe toegangswegen. In de wijk Waterdonken, die in 1997 van Teteringen werd geannexeerd, zijn steeds weer oude namen gebruikt.
Straten in Wisselaar
De straten in Wisselaar zijn genoemd naar Vlaamse dorpen als Petegem en Deinze. Er staan meer huur dan koopwoningen in de wijk, die wordt begrensd door groen met aan de oostkant de koopappartementen. Om de eentonigheid van het straatbeeld te doorbreken zijn er in de jaren negentig bungalows en kleine appartementencomplexen gebouwd.
Er is een plan voor een nieuwe opknapbeurt in de komende jaren. De Wisselaar is een volksbuurt met één autochtoon , beiden van Indische, Italiaanse, Spaanse, Marokkaanse en Turkse afkomst. In de buurt wonen tegenwoordig veel mensen met inkomens tot het dubbele door de modernisering. De Mattheuskerk en De Wegwijzer zijn in de buurt te vinden. Ook de Rk is er te vinden. De basisscholen Wisselaar en Samenloop bevinden zich in dezelfde wijk. Er is ook een vestiging van het Vitalis College. Er is een gezondheidscentrum in de buurt.